Slechts vijf van de 47 scholen hebben voldoende bomen in de omgeving

En onze school is éen van die vijf scholen!

In Velp werden in 2013 al bomen geplant door kinderen van de Sint Jozefschool. Hier zijn de leerlingen bezig bij de Generaal de Bonskazerne. In Velp werden in 2013 al bomen geplant door kinderen van de Sint Jozefschool. Hier zijn de leerlingen bezig bij de Generaal de Bonskazerne. © Ed van Alem

Bron: De Gelderlander (Herman Wissink, 12-03-2021)

LAND VAN CUIJK/ GENNEP – Van de 47 basisscholen in het Land van Cuijk en Gennep staan er slechts vijf in een omgeving met voldoende planten en bomen. Dat concludeert Cobra Groeninzicht uit Vianen, maker van de Groene Schoolkaart.

De Stichting Nationale Boomfeestdag bekeek samen met Cobra alle basisscholen in Nederland. Van de scholen in deze regio scoorden er vijf ‘goed’. Elf kregen er het predicaat ‘ondergemiddeld’. De rest zat in de middenmoot.

Berekend werd hoe groen de omgeving van de basisschool is. Onder meer werd gekeken naar de hoeveelheid groen om de school en in een straal van 100 meter rondom de school. Maar ook of er een bosje in de buurt is en of er speeltuinen met planten en bomen  in de buurt zijn. Zo staan de Sint Jozefschool in Velp en de Lindekring in Sint Agatha in een omgeving die groen genoeg is. 

Beschikbare online informatie
,,We hebben gekeken naar beschikbare online informatie”, legt Judith van Hees van Cobra Groeninzicht uit. ,,Het is dus niet zo dat we bij iedere school zijn gaan kijken.”

Peter Derksen, directeur van de Stichting Nationale Boomfeestdag, heeft een brief geschreven naar alle gemeenten in het land. ‘Uit de inventarisatie blijkt dat veel schoolomgevingen écht groener kunnen’, schrijft hij. ‘Een groene schoolomgeving is dus erg belangrijk voor de ontwikkeling van de leerlingen. Ook de leerkrachten voelen zich prettiger in een groenere omgeving.’

De boomfeestdag is verplaatst van 17 maart naar 10 november. Vorig jaar werd de viering in verband met de coronacrisis ook al twee keer uitgesteld.

Compleet bos
Soms oogt het vreemd dat scholen niet als ‘goed’ gecategoriseerd worden. De school Weijerwereld in Boxmeer bijvoorbeeld ligt nagenoeg tégen het Weijerpark aan. Of ’t Startblok in Cuijk, dat aan de overkant van de weg een compleet bos heeft. 

Het Vianense bedrijf Cobra: ,,Scholen worden met elkaar vergeleken. Er zijn dus kennelijk veel scholen in Nederland waar het veel beter is.”

Bomen maken gezond
Van Hees van Cobra zegt dat met de lijst vooral wordt beoogd dat er eens goed gekeken wordt naar de omgeving van scholen. ,,Wat kan er verbeterd worden. Er zijn genoeg gemeenten die pretenderen voor veel groen te willen zorgen. Maar als je dan goed gaat kijken, zie je dat bijvoorbeeld de straten die door kinderen gebruikt worden om naar school te gaan helemaal niet zo groen zijn.”

De Stichting Nationale Boomfeestdag hoopt dat op woensdag 10 november er mede door de discussie die is aangezwengeld er meer bomen in de omgeving van de scholen worden geplant. Het Boomfeestdagthema voor 2021: ‘Bomen maken Gezond!’”, staat in de brief aan de gemeenten.

NIEUWS

 • GEPLAATST OP 5 NOVEMBERVacature leerkracht

  Wie komt ons team versterken? Ben of ken jij een leerkracht die op zoek is […]

  Lees meer...
 • GEPLAATST OP 14 MAARTSlechts vijf van de 47 scholen hebben voldoende bomen in de omgeving

  En onze school is éen van die vijf scholen! In Velp werden in 2013 al […]

  Lees meer...
 • GEPLAATST OP 28 JANUARIOnline open avond basisschool Sint Jozef Velp

  27-1-2021 om 12:23 Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl VELP – Bent u op zoek naar […]

  Lees meer...

Sint Jozef

Beukenlaan 6
5363 RA
Velp (NB)

T: 0486-422348
E: dir.stjozef@optimusonderwijs.nl

Sint Jozef

Beukenlaan 6
5363 RA Velp (NB)
BEL Sint Jozef MAIL Sint Jozef

VOLG Sint Jozef OOK OP SOCIAL MEDIA!

OF DOWNLOAD ONZE APP IN DE APPSTORE / PLAYSTORE