Marijn Erkens nieuwe directrice basisschool St. Jozef Velp

‘Gericht vanuit de doelen van de leerling denken’

11-12-2020 om 10:27 Door Freddy Klooté (bron: ArenaLokaal)

VELP – Als je moeder lerares in het basisonderwijs is, en je vader leraar in het voortgezet onderwijs, is de kans groot dat je het onderwijs in je genen hebt zitten. Dat was in ieder geval zo bij Marijn Erkens: “Ik wist dus al vroeg dat ik later juffrouw op school wilde worden”. Marijn is geboren en getogen in Cuijk: “34 jaar geleden om precies te zijn. Na het basisonderwijs ging ik naar het Merletcollege in Cuijk en volgde de opleiding voor lerares aan Pabo Groenewoud in Nijmegen. Ik slaagde, inclusief de bevoegdheid om gymles te mogen geven. Ik deed ook nog een Master Special Education Needs (SEN)”. Met zulke papieren kon Marijn meteen aan de slag: “Ik kon beginnen op de St. Lambertusschool in Haaren. Daar ben ik zes jaar gebleven. Ondertussen ben ik ook getrouwd en hebben we twee kinderen gekregen”.

“Toen de kinderen er waren keek ik toch weer richting een school in Cuijk, waar we woonden. Dat werd De Regenboog. Daar heb ik zeven jaar in de bovenbouw gewerkt. We hadden er ook een afdeling Leonardo Onderwijs voor hoogbegaafde kinderen. “De laatste twee jaar ben ik weer gaan studeren. Optimus, de organisatie die veel scholen, waaronder De Regenboog, onder zijn beheer heeft, stimuleert opleiding en ontwikkeling van zijn leerkrachten. Ik ging naar de opleiding voor schoolleider. Toen ik daarvoor geslaagd was ging ik natuurlijk rondkijken of er ergens een directeur voor een school gevraagd werd”.

Marijn hoefde niet eens lang te wachten: “Ik zag dat er in Velp een schoolleider nodig was. Dus eerst eens goed gekeken wat voor school dat was. Er wordt gewerkt met Critical Skills en dat sprak me al erg aan. Verder vond ik de kleinschaligheid bijzonder, omdat dit de maatschappelijke functie die een school ook heeft heel duidelijk mogelijk maakt. Ook de aanwezigheid van veel nieuwkomers van het AZC die een speciale begeleiding krijgen vond ik een voordeel. Toen ik zag in welke schitterende omgeving de school lag, midden in een bosrijke omgeving met een kinderboerderij op loopafstand, was ik helemaal verkocht. Dus ik solliciteerde. Na een sollicitatiegesprek met een commissie bestaande uit ouders en bestuursleden, werd ik voorgedragen en benoemd. Ik ging parttime aan de slag, om de balans werk en thuis in evenwicht te houden. Het team heeft me zo goed ontvangen dat ik meteen het “warm-bad-gevoel” kreeg. Door de ligging van de school is alles bijzonder geschikt voor goed en gezond onderwijs. Ook hier is sprake van krimp. Daarom hebben we aan het begin van dit schooljaar de keuze gemaakt om de indeling in de reguliere groepen te veranderen. Nu hebben we een groep 1 tot en met 4, en een groep 5 tot en met 8. Daarvoor hebben we vier leerkrachten. Op deze manier kunnen we gericht vanuit de doelen van de leerling denken. En handelen. In de praktijk betekent dit dat we dagelijks “doelentijd” hebben staan. De leerkracht neemt dan tijd en ruimte om met een kind of met een groepje te werken. Daarnaast is er aandacht voor de hele groep. Waar het samen kan, doen we dat samen”.

Daarnaast heeft de Sint Jozefschool, gevestigd in “De Verrekijker” ook vier schakelklassen, voor kinderen van het AZC in Velp. “Hiervoor hebben we vier leerkrachten en drie assistenten ter beschikking. Het doel in deze schakelklassen is vooral de beheersing van de Nederlandse taal. Uiteraard vieren we met deze kinderen ook samen de jaarfeesten. Als de kinderen voldoende zijn voorbereid voor een reguliere basisschool, worden ze in de andere Graafse basisscholen ondergebracht”. In het hetzelfde gebouw is ook buitenschoolse opvang en kinderdagverblijf “Onder de Boompjes” ondergebracht. Marijn: “Vanaf januari hebben we de samenwerking met Onder de Boompjes geïntensiveerd. We organiseren gezamenlijke activiteiten met onze kleuters en de jonge kleuters van onze buren. Ik vind de samenwerking heel belangrijk zodat we de term Brede School ook ten volle waar kunnen maken”.

“Onze school is in de afgelopen schoolvakantie helemaal gemoderniseerd. Met prachtige lokalen, met keuzewerkplekken, sta-werkplekken, groepswerkplekken en instructiekringen. We hebben een gymzaal en een bibliotheek in huis. Onze Medezeggenschapsraad is zeer betrokken. De school is voor alle kinderen toegankelijk, ongeacht godsdienst. We zijn volop bezig ons onderwijsconcept verder uit te kristalliseren. We gaan voor kwaliteit op alle onderdelen”, vertelt een enthousiaste Marijn Erkens.

Een rondleiding door de school is mogelijk na afspraak met directrice Marijn Erkens. De Schoolgids is op aanvraag beschikbaar. Volgend voorjaar is er een webinar, waarin de school wordt gepresenteerd. De juiste datum wordt in ArenaLokaal gepubliceerd.

NIEUWS

 • GEPLAATST OP 5 NOVEMBERVacature leerkracht

  Wie komt ons team versterken? Ben of ken jij een leerkracht die op zoek is […]

  Lees meer...
 • GEPLAATST OP 14 MAARTSlechts vijf van de 47 scholen hebben voldoende bomen in de omgeving

  En onze school is éen van die vijf scholen! In Velp werden in 2013 al […]

  Lees meer...
 • GEPLAATST OP 28 JANUARIOnline open avond basisschool Sint Jozef Velp

  27-1-2021 om 12:23 Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl VELP – Bent u op zoek naar […]

  Lees meer...

Sint Jozef

Beukenlaan 6
5363 RA
Velp (NB)

T: 0486-422348
E: dir.stjozef@optimusonderwijs.nl

Sint Jozef

Beukenlaan 6
5363 RA Velp (NB)
BEL Sint Jozef MAIL Sint Jozef

VOLG Sint Jozef OOK OP SOCIAL MEDIA!

OF DOWNLOAD ONZE APP IN DE APPSTORE / PLAYSTORE